Mennyei sajttorta piros bogyós gyümölcsökkel Detki Zabálom keksz alappal

Ha gyorsan elkészíthető, tartalmas, mégis üde, friss ízvilágú és zamatos süteményt szeretnénk, jó választás ez a piros gyümölcsös sajttorta. Nem csak finom, hanem mutatós is – délutáni kávé, tea mellé vagy ünnep alkalmával egyaránt megállja a helyét

.

Hozzávalók :

Az alaphoz:

  • 250 g Detki zabkeksz durvára törve vagy darálva
  • 125 g puha vaj
  • 1 zacskó vaníliás cukor

A krémhez:

  • 300 g mascarpone
  • 250 g habtejszín
  • 1 zacskó habfix
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál cukor

A tetejére:

  • 2 marék bogyós gyümölcs (friss vagy mirelit)
  • kevés cukor

Elkészítés:

A darálatlan kekszet műanyag zacskóba tesszük, a zacskót lezárjuk, majd konyharuhára helyezve tartalmát sodrófával vagy húsklopfolóval, esetleg kalapáccsal apró szemcsés állagúvá törjük. Robotgéppel ízlés szerint finomabbra is darálhatjuk. A szobahőmérsékleten megpuhult vajat és az összetört kekszet egy keverőtálba tesszük, majd kézzel jó alaposan összedolgozzuk. Ha édesebben szeretjük, hozzáadhatjuk a cukrot is. A kész alapot egy vajjal kikent, kapcsos tortaformába nyomkodjuk – ha attól tartunk, hogy leragad, a formát sütőpapírral is kibélelhetjük, amit később csak le kell hámozni róla. A habtejszínt konyhai robotgéppel habosra verjük, hozzáadjuk a habfixet, majd lassú fokozaton hozzákeverjük a szintén szobahőmérsékletű mascarponét. A cukorral ízlés szerint édesítjük: ha savanykás gyümölcsökkel készítjük, akkor több cukrot is elbír a keverék. A kész krémet egyenletesen az alapra kanalazzuk, majd 2-4 órára a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. Közben a bogyós gyümölcsöket egy serpenyőbe öntjük, és alacsony lángon kevés cukorral addig főzzük, amíg krémes, folyós állagú nem lesz. Ha túl híg, kukoricakeményítővel sűríthetjük. Tálaláskor a gyümölcsös öntetet a hideg torta vagy tortaszelet tetejére csurgatjuk, habcsók-törmelékkel, gyümölccsel vagy egyéb díszítőelemekkel tovább ékesíthetjük.

 

Scroll to top