fbpx

Rákóczi túrós pohárban

A rákóczi túrós az egyik kedvenc ízkombinációm, ha választanom kell a hazai cukrászatok kínálatból, szinte mindig erre esik a választásom, pedig ez is inkább “nagymama süteménye”. A poharas változat pedig csak játék a megszokott ízekkel, a magyar Eton mess. Rohanós időkben a morzsát darált keksszel helyettesítem, szerintem a zabkekszek erre a legalkalmasabbak. A receptben szerepel a morzsa leírása is.

Hozzávalók (4 adag):

A morzsához:

  • 80 g liszt
  • 50 g vaj
  • 25 g porcukor
  • 1 tojássárgája

A túrókrémhez:

  • 250 g túró
  • 150 ml tejföl
  • 1 tojásfehérje
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 100 ml habtejszín
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 50 g porcukor

Az összeállításhoz:

  • Sárgabarack lekvár
  • Habcsók

Elkészítés:

A morzsához a vajat elmorzsoljuk a liszttel, hozzáadjuk a porcukrot és összegyúrjuk a tojássárgájával. 1 cm vastagon szétnyomkodjuk a tepsin és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Kivesszük és hagyjuk teljesen lehűlni, majd összetörjük.

A túrókrémhez a tejszínt felverjük habbá, a túrót kikeverjük 5 dkg porcukorral, vanília kivonattal, a tejföllel és a citrom héjával, majd összeforgatjuk a tejszínhabbal.

Kb. 2 dl-es poharakban összeállítjuk a desszerteket: a pohár aljába morzsát szórunk, rákanalazunk egy adag túrókrémet, rá lekvárt, megint kekszet, megint túrókrémet, lekvárt és a tetejére pár szem habcsókot.