fbpx

Tárczy Virág

Egészséges étkezés időseknek – minden, amit a 60 felettiek táplálásáról tudni érdemes

Mitől csökken, mitől gyarapszik az idősek testsúlya, és milyen szempontokat kell figyelembe venni az egészséges étrend kialakításánál – cikkünkből kiderül.

Kik az idősek?

Az 50 feletti korosztályokat a WHO által létrehozott kategóriák szerint csoportosíthatjuk: 50–60 év az áthajlás, a 60–75 év az idősödés kora, 75–90 évtől idős-, a 90 év felett agg-, 100 év felett pedig matuzsálemi korról beszélhetünk.

A korosztály jellemzői

Az életkor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka, romlik a tápanyagok hasznosulása, gyengül az immunrendszer. A szervezetnek alacsonyabb energiaszükséglete lesz, mely mögött többek között a csökkent alapanyagcsere-energiaigény, valamint a csökkent fizikai aktivitás áll. Egy mozgásszegény életmódú idős nőnek kb. 1600 kcal, míg egy idős férfinek kb. 1900 kcal energiaigénye van, mely az aktivitástól függően több száz kalóriával emelkedhet.

Nagyon fogy vagy épp nagyon gyarapszik a nagyi testsúlya?

A fogyás mögött több ok állhat, többek között csökkent étvágy (kevesebb táplálékot visznek be ilyenkor), csökkent íz- és szagérzékelés (ezáltal nem is kívánja meg az ételt, és ezért nem eszik), fogazat állapota/hiánya (nem tudja megrágni, így inkább el sem kezd enni), csökkent tápérték-hasznosulás, egyéb betegségek jelenléte. A fogyás egyéb betegségekbe/állapotokba torkollhat, úgy mint hiányállapotok (pl. vitaminhiány), immunrendszer gyengülése, fertőzések kockázatának növekedése, lassabb sebgyógyulás, izomerő csökkenése, általános rossz közérzet.
A hízás oka többnyire, hogy a bevitt táplálék mennyisége nem csökken le annyira, mint amennyire lecsökkent a szervezet energiaigénye. A hízás további problémákat okozhat, úgy mint túlsúlygyarapodás és elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú diabétesz, ízületi kopás, krónikus hátfájdalom, daganatos betegségek, epével kapcsolatos problémák.

Ezekre figyelj, ha idős embernek készítesz ételt:

  • Olyan ételt készíts, ami mutatós, jó illatú, és tálald ízlésesen, hogy legyen kedve megkóstolni, megenni. A kellemes illat hatására a nyál is elkezd termelődni, megjöhet az étvágy.
  • Többször kínáld enni a nap folyamán (5x), inkább kis mennyiségekkel! Pár falatot könnyebben elfogyaszt, mint egyszerre nagyobb mennyiséget.
  • Minden nap legyen, akár többször is: tejtermék, teljes értékű gabona, zöldség és gyümölcs.
  • Minden főétkezésnél legyen lehetőleg állati fehérjeforrás a tányéron.
  • Készítsd neki sűrűbben azt, amit szeret, használj olyan alapanyagokat, amit biztosan kedvel.
  • Figyelj a konzisztenciára, az idősekre alapjában jellemző, hogy a száraz ételeket kevésbé kedvelik, ezzel szemben a krémesebb, pudingosabb ételeket jobban elfogadják.
  • Kínálj folyadékot az étel mellé a könnyebb nyelés miatt.
  • Kínálj magas víztartalmú zöldségeket és lédús gyümölcsöket.
  • Kerüld a nehéz, zsíros, túl fűszeres ételek kínálását, megterhelő az emésztésnek.
  • Készíts friss, zsenge alapanyagokból ételeket, kerüld a rágós vagy fás élelmiszerek használatát.
  • Egyetek együtt, ne hagyd mindig magára étkezésnél, segíts neki kanalazni, szeletelni.
  • Figyelj a diétájára, ha szüksége van rá! Kérj segítséget dietetikustól, ha bizonytalan vagy a szükséges és helyes diétát illetően!

+2 fontos szabály:

  • Itasd, folyamatosan! Az idősek szomjúságérzete csökken, illetve hajlamosak elfeledkezni magáról az ivásról is, mely szintén sok problémához vezethet. A napi javaslat az időseknek is minimum 2 liter folyadék, nyáron, vagy ha aktívak, akkor még ennél is több! Tegyél az asztalra reggel egy kancsó italt, amit könnyebben észrevesz, ha arra jár.
  • Készíts savanykás italokat, pl. limonádé, citromos hideg tea, almafröccs…, ezeket általában kedvelik az idősek. Az étkezés végén is mindig kínáld meg innivalóval!
  • Mozgasd! Ha lehetséges, menjetek rendszeresen sétálni. Ne hagyd, hogy egész nap a lakásban üljön vagy feküdjön!

Mintanap időseknek:

Reggeli:
tojáskrémes teljes kiőrlésű kenyér paradicsommal, tea

Tízórai:
őszibarackkompót

Ebéd:
erőleves tésztával, rizseshús (csirkehúsból)
uborka- vagy céklasalátával, víz

Uzsonna:
házi citromos görög joghurt Detki háztartási keksszel (mártogatva vagy beletördelve)

Vacsora:
csőben sült sovány sajtos-sonkás zöldségek (cukkini, brokkoli, répa, burgonya), gyümölcstea