
A székrekedés és a rostok kapcsolata
A székrekedés sajnos sok ember életét megkeseríti, előfordulhat egészen kisgyermekkortól kezdve az időskorig, bármilyen életszakaszban. Civilizációs betegségként is lehet említeni, hátterében több tényező állhat, pl. rostszegény táplálkozás, kevés folyadékbevitel, mozgásszegény (ülő) életmód. Egyes gyógyszerek okozhatnak székrekedést, illetve bizonyos betegségek vagy állapot esetén is jelentkezhet, pl. Parkinson-kór, cukorbetegség, terhesség.
Ha a székrekedéssel nem foglalkozunk, további betegségek kialakulásához vezethet az állapot, ilyen lehet például a vastagbél falának kiboltosulása (diverticulosis), illetve megnőhet az esélye a vastagbéldaganatok kialakulásának is.

A székrekedést azonban néhány egyszerű lépéssel könnyedén meg lehet előzni vagy kezelni! Íme a 4 legfontosabb tanács:
1. Rostok!
Rostdús étrend javasolt napi 35–40 g rost fogyasztásával. Magasabb rosttartalmú élelmiszereket célszerű összeválogatnunk, úgymint zöldségek és gyümölcsök, teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült termékek (teljes kiőrlésű lisztek és kenyerek, korpák, teljes kiőrlésű kekszek, gabonapelyhek), olajos magvak. A rostok lassítják a gyomor kiürülését, így csökkentik az éhségérzetet, illetve előnyösen befolyásolják a szénhidrát-anyagcserét is. Vízkötő képességükkel növelik a széklet tömegét és gyorsítják áthaladását a bélrendszerben, ezáltal csökkentik a székrekedés kialakulásának esélyét.

2. Fermentált termékek az étrendben!
Kedvezően hathatnak az étrendben a fermentált élelmiszerek, úgymint a joghurt, kefir, savanyú káposzta, kovászos uborka, illetve egyéb fermentált zöldségek.

3. Folyadék!
Enélkül akár többet is ártanak a rostok, mint használnak. A rostdús étrend minimum napi 2,5–3 liter folyadékfogyasztást kíván, méghozzá nem dömpingszerűen, hanem egyenletesen elosztva a nap folyamán! 1 g rost kb. 0,5 dl folyadékot képes megkötni. A folyadék lehet ivóvíz, gyümölcs- és zöldséglevek, teák, smoothie-k, tejitalok, szilvabefőtt vagy kovászos uborka leve, utóbbi kettő alapvetően kedvezően hathat a székrekedésre.

4. Rendszeresség!
A szervezet meghálálja a rendszerességet. Rendszeres, napi többszöri étkezést állíts össze, mely kiegyensúlyozott és változatos. Szintén előnyös, ha az étkezések közel azonos időpontokban történnek, minden nap. A rendszeres testmozgásról se feledkezz meg, mely segítheti a belek perisztaltikus mozgását, ezzel is „tovább görgetve” a bennük található salakanyagot.

Mit ne tegyél?
Ne hagyatkozz hashajtókra! Hashajtókat alkalomszerűen bevethetsz, de ha már rendszeresen hozzájuk kell nyúlnod, akkor próbáld ki huzamosabb ideig betartani a fentebb felsorolt tanácsokat!
Vannak a Detkinek rostdús kekszei?
Igen, vannak, ezeket könnyedén beillesztheted a rostdús étrendedbe. Ismerkedj meg a Vitál termékcsaláddal: https://detkikeksz.hu/termekek/vital/, melyek között édes és sós ízvilágú termékeket, illetve édesítőszerrel és anélkül készült kekszeket is találhatsz.
Mintanap székrekedéses állapot oldására:
Reggeli:

tojáskrémes teljes kiőrlésű kenyér retekcsírával, zöldpaprikával, gyümölcstea
Tízórai:

kefir lenmaggal és zabpehellyel
Ebéd:

paradicsomleves, csirkés-zöldséges quinoasaláta, 100% narancslé
Uzsonna:

Detki Vitál Cukorstop keksz, ananász és szilva, ásványvíz
Vacsora:

grillezett sajtszelet, joghurtos franciasaláta, limonádé