fbpx

Tárczy Virág

A cukorbetegség és a terhességi cukorbetegség – van különbség?

A diabétesz egy szénhidrát-anyagcserebetegség, amely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.

Diabétesz esetében a szervezet nem termel elegendő vagy megfelelő hatásfokú inzulint ahhoz, hogy a vércukorszintet a megfelelő szinten tarthassa, így a vérben megemelkedik a glukózszint.

A diabétesz egyik legfőbb típusa a 2-es típusú cukorbetegség (T2DM), melynek számos tünete lehet, mint például fertőzésre való hajlam, látásromlás, nagyerek betegségei, veseproblémák, izzadás vagy éppen súlyproblémák jelentkezése.

Az elsődleges kezelés a megfelelő diéta tartása, azonban rendkívül fontos az életmódváltás és sport beépítése a mindennapokba. Az előbbieket egészíti ki szükség esetén a gyógyszeres kezelés, illetve végső esetben az inzulinkezelés

Melyek a megfelelő diéta és az életmódváltás alapkövei ebben az esetben?

A diabétesszel küzdő:

  • egyen rendszeresen, napi 4–6 alkalommal, 2–4 óránként;
  • rostdús és folyadékbő (min. 2 liter/nap) étrendet kövessen;
  • kerülje a hozzáadott cukrot és az azzal készült élelmiszereket;
  • minden étkezésének legyen szénhidráttartalma;
  • figyeljen a lassan és gyorsan felszívódó ch-k arányaira;
  • mindig válogassa meg az élelmiszereit, és számolja a bennük található ch mennyiségét;
  • lehetőleg konzultáljon időről időre dietetikus szakemberrel;
  • rendszeresen mozogjon, a kardió jellegű mozgás heti többször jelenjen meg az életében!

A diabétesz egy másik típusa a terhességi cukorbetegség (GDM), amely a kismamák kb. 10%-át érinti napjainkban, és jellemzően a második vagy a harmadik terhességi időszakban (trimeszterben) jelentkezik. Ez a típusú diabétesz a szülés után általában rendeződik, ebben is eltér a 2-es típusú diabétesztől.

A terhességi cukorbetegség diétája sokban hasonlít a 2-es típusú diabétesz étrendi kezeléséhez, ám jelen esetben, ha a kismama „kileng” és eltér a diétájától, jelentősen befolyásolhatja a kisbabája egészséges fejlődését.

A dietetikus 5 plusz tanácsa GDM esetén:

  • reggelizz minél korábban, lehetőleg 7.00-ig, ezt ne húzd el;
  • terhesség alatt minimalizáld, vagy inkább kerüld a „folyékony” tejet, helyette inkább sajtot és túrót fogyassz;
  • gyümölcsöt inkább csak ebéd után vagy uzsonnára illessz az étrendedbe, ne fogyassz banánt és szőlőt;
  • egyél minimum 160 g ch-t naponta, DE a neked való ch-mennyiséget mindenképpen egyeztesd le kezelőorvosoddal és dietetikusoddal;
  • nagyon figyeld az egyéni toleranciádat!

A Detki és a diabétesz

Az utóbbi évben számos fejlesztést végzett a Detki annak érdekében, hogy minőségi és finom, de mindemellett rostdús és hozzáadott cukortól mentes kekszeket alkosson meg. Így született meg a Vitál termékcsalád, melynek palettáján már édes, illetve sós kekszek/krékerek is megtalálhatóak. A termékek az egyéni toleranciától függően diabéteszes étrendbe is illeszthetőek, rosttartalmuk 8,5–11 g/100 g között mozognak terméktől függően. A rostok az emésztés során elnyújtják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal kedvezően hathatnak a vércukorszintre is.

Mintanap GDM esetén:

Reggeli:

tojásrántotta, teljes kiőrlésű kenyér, zöldpaprika, kígyóuborka, kamillatea


Tízórai:

Detki Vitál Fitt sós kréker, sárgarépa


Ebéd:

zöldséges daragaluskaleves, székelykáposzta árpagyönggyel, tejföllel, ásványvíz


Uzsonna:

ananászos házi túrókrém zabpehellyel


Vacsora:

csirkés-zöldséges teljes kiőrlésű tortilla joghurtos öntettel, limonádé


Utóvacsora:

kesudió