fbpx

Tárczy Virág

Eritrit, xilit, sztívia: édesítőszerek otthonra is

Napjainkban a különböző édesítőszerek használata sokaknak gyakorlatilag mindennapossá vált, és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó termékek iránti megnövekedett igény miatt az élelmiszeripar is elkezdte bátrabban használni őket.

Na de mit is nevezünk édesítőszernek?

Az édesítőszerek az élelmiszerek édes ízének kiváltására használt, de nem a cukor körébe tartozó anyagok. Beszerezhetőek por, tabletta és folyadék formájában is, léteznek gyakorlatilag „semleges” édes ízűek és kis mellékízzel rendelkezők is. Az édesítőerejük is eltérhet egymástól, ezt az adagolásnál mindenképp érdemes figyelembe venni.
Felhasználásuk az élelmiszeriparban is széles körű, használják például konzervek, szörpök, üdítők, fagylaltok és természetesen a kekszek gyártása során is. Egyes édesítőszerek nem csak édesítésre alkalmasak, vannak, amelyeket elsősorban emulgeálásra vagy tömegnövelésre használnak, és csak másodlagosan adnak édes ízt a terméknek.

Ódzkodsz az édesítőszerektől?

Hidd el, nem kell! Magyarországon forgalomban csak engedélyezett édesítőszereket vásárolhatsz, illetve a hazai élelmiszeriparban is csak bevizsgált és engedélyezett édesítőszereket használhatnak élelmiszergyártáshoz, meghatározott mennyiségben.

Fontos, hogy tisztában legyél az egyéni toleranciáddal az édesítőszerekkel kapcsolatban! Teszteld magad, próbálj ki többfélét, és nézd, hogy miként reagálsz! Egyéni érzékenységedtől függően lehet, hogy semmilyen gondot nem okoznak, de puffadás vagy hasmenés is felléphet, amely később enyhülhet, sőt el is múlhat, ha a szervezet hozzászokik az édesítőhöz. Ha valamelyik erős panaszt okoz, ne használd, túlzott fogyasztása egyik édesítőnek (és a velük készült termékeknek) sem javasolt!

Melyik édesítőszer a legjobb, mit érdemes otthon is használod?

A dietetikus szakvéleménye szerint a „legjobb” kategória nem létezik, hiszen mindegyiknek van előnye és olykor hátránya is. Otthoni használatra a szakember elsősorban az alábbiakat javasolja:
Az egyik legismertebb édesítőszer az eritrit. Cukoralkohol, édesítőereje kisebb a cukorénál. Sütni nem érdemes vele, mivel 160 °C felett elveszíti az édesítőerejét. Kávéba, teába, turmixokba, krémekhez kiválóan alkalmas, emésztési panaszokat ritkábban okoz. Cukorbetegek is használhatják, tápértéket gyakorlatilag nem ad, a vércukorra kedvező hatással van.

Szintén ismert édesítő a xilit, vagy más néven a nyírfacukor, aminek egyébiránt semmi köze sincs a nyírfához. Édesítőereje közel azonos a cukoréval, előnye, hogy lehet vele süteményeket is készíteni, bírja a sütő melegét. Van felszívódó szénhidráttartalma, a felhasznált xilit szénhidráttartalmának kb. 60%-ával kell kalkulálni. Viszonylag jól tolerálható édesítő.

Sokan szeretik és használják a sztíviát, ami a jázminpakóca nevű növényből származik. Nagyon édes, sokszor egyéb édesítőszerrel keverve kerül forgalomba. Kedvező, mert nem ad energiát a szervezetnek. Bírja a hőkezelést, a tolerancia vele szemben általában jó. Olykor kiérezhető egy tipikus mellékíz vele kapcsolatban, de igazán megszokható és nem kimondottan kellemetlen.

Népszerűek a többszörös édesítőerővel rendelkező készítmények is, ezek zömmel eritrit- és sztíviaalapú édesítők. Ezek az emésztés során energiát adnak, a hőkezelést jól bírják, jól tolerálhatóak, és cukorbetegségben is remekül beilleszthetőek az étrendbe.

Mindezek mellett fontos leszögeznünk, hogy a cukor nem az ördögtől való. Egy egészséges és változatos étrendbe nyugodtan beilleszthető egy cukorral készült édesség vagy sütemény. Abban az esetben, ha valami indikálja (pl. elhízás, diabétesz, inzulinrezisztencia), bátran lehet az édesítőszerekhez, édesítőszeres termékezhez fordulni. A szakember tanácsa: próbáljátok, kóstoljátok, és figyeljétek az egyéni toleranciátokat!