fbpx

Tárczy Virág

Iszol eleget? Minden, amit a folyadékfogyasztásról tudni érdemes

Kezdjük az elején: mennyi vajon a napi ideális folyadékbevitel? Ugyan konkrét számadatunk nincs erre, mivel a napi szükségletet több tényező is befolyásolja, mint például a kor, a súly, a fizikális aktivitás vagy a hőmérséklet, de azért néhány aranyszabályt így is meg tudunk fogalmazni a folyadékfogyasztással kapcsolatban.

Általánosságban mondható, hogy felnőttek számára naponta összesen 2-2,5 l az a mennyiség, amelyet szilárd táplálékokkal és folyadékfogyasztással be kellene vinnünk a szervezetünkbe. Kisebb gyermekek esetén az igény valamivel kevesebb, kisdedek és ovisok esetében 1,5-1,8 liter folyadékról beszélünk.

Mit igyál?

Folyadékpótlásra legalkalmasabb az ivóvíz, a legjobb az lenne, ha a napi folyadékbeviteled 2/3-át ez tenné ki. Kisebb mennyiségben a változatosság jegyében fogyaszthatsz teákat, limonádét, gyümölcsleveket (lehetőleg hozzáadott cukrot nem tartalmazót), zöldségleveket. Az üdítők sem ördögtől valóak, de tedd a sor végére, fogyasztásuk inkább alkalomszerűen javasolt.

Nehezen megy az ivás?

Ez sokszor agyban dől el. Próbálj tudatos lenni, és ne csak azt várd, hogy mikor leszel szomjas! Ha úton vagy, mindig legyen nálad egy italoskulacs, a munkahelyeden készíts ki egy flakon vizet a közeledbe, és ha rápillantasz, igyál belőle. Illessz többször levest vagy lédús zöldségeket, gyümölcsöket az étrendedbe, főzzél le ízletes gyümölcsteákat, készíts tejes-vizes turmixokat, smoothie-kat.

Van olyan, amikor még többet kellene innom?

Igen! Lázas-beteg és hasmenéses állapotban megnő a folyadékigény, ilyenkor kimondottan fontos a kis mennyiségenkénti és folyamatos folyadékpótlás. Edzés alkalmával vagy nyári melegben, kánikulában is megnő az igény, akár 0,5-1 literrel is. Vannak olyan diéták, melyekben kimondottan fontos szerepe van a folyadéknak, ilyenek az emelt rosttartalmú étrendek.

Az alkohollal mi a helyzet?

Ha nincs ellenjavallat, akkor alkalomszerűen (ha nagykorú vagy) beleférhet az életedbe, de válogasd meg, hogy mit iszol, és légy mértékletes! A túlzott alkoholfogyasztás növelheti bizonyos betegségek kialakulásának a kockázatát.