fbpx

Tárczy Virág

Mikor, mennyit, milyet: a kekszek helye a táplálkozásban

Mi a titka a kiegyensúlyozott étrendnek, és hol kapnak ebben helyet a különböző édes és sós kekszek? Lehet-e diétába illeszteni őket, és milyen mennyiségben ajánlott a fogyasztásuk? Cikkünkből mindez kiderül.

Dietetikusoktól biztos sokszor hallottad már te is, hogy a kiegyensúlyozott vegyes, illetve változatos táplálkozást részesítjük előnyben. De mit is jelent ez pontosan? Az jelenti, hogy gyakorlatilag bármilyen élelmiszer és étel része lehet az étrendednek, észszerű keretek között. Beleférhet az étrendedbe rendszeresen például egy kakaós csiga vagy egy adag keksz, ha mellette tudatosan és változatosan állítod össze a napod további étkezéseit. (Az egészséges táplálkozásról szóló cikkünket itt találod.)

Mennyi fér bele, és mikor?

A kekszek fő összetevői a liszt, a zsiradék és a cukor/méz/édesítőszer. Ha nem követsz ezeket az élelmiszereket kizáró speciális diétát, akkor ezek közül egyik sem tiltólistás számodra. Ez persze nem jelenti azt, hogy innentől zacskóstól és napi szinten lehetne enni az édesipari termékeket, a kulcs a mennyiségen, a gyakoriságon és persze a minőségen lesz! Nyugodt szívvel illeszthetsz heti 1-4x kekszeket például a kisétkezéseidre, 20-40 g mennyiségben. Tervezd úgy a menüt, hogy gyümölcsöt, joghurtot, olajos magot, tejeskávét vagy egy túrókrémet eszel mellé, és máris tápláló kisétkezést állítottál össze.

A kekszek esetében sem kell egyfélénél leragadnod, ismerj meg többféle ízesítésűt, fehér és teljes kiőrlésű lisztből készülteket, váltogasd az édeseket és a sósakat.

A gyermekemnek adhatok kekszet?

Persze, ha alapjában nincs ellenjavaslat, de itt is a minőség mellett a mennyiség és a gyakoriság lesz a legfontosabb! Bölcsődés korosztálynak egyszeri alkalomra 10-20 g, óvodás korosztálynak 10-30 g, kisiskolás korosztálynak 20-40 g mennyiségben gondolkodhatsz, heti 1-3 alkalommal. Előnyös, ha a gyermekeknek sem csak önmagában kínálod a kekszet, adj mellé túrókrémet vagy akár gyümölcsöt. (A témáról bővebben itt olvashatsz.)

Van olyan keksz, amit valamilyen diétába illeszthetek?

Ha kerülöd a hozzáadott cukrot, akkor a HCN kekszeket és a Vitál kekszet próbálhatod. Ha rostdúsabb étrendet követsz, szintén a Vitál kekszet javasoljuk, melyet teljes kiőrlésű lisztből készítünk. Rostszegény és alacsonyabb kalóriatartalmú étrend esetén szintén a HCN kekszek jöhetnek számításba. Rostszegény, kímélő étrend esetén a háztartási (egész és darált) keksz is jól beilleszthető általánosságban az étrendbe.

Mindig olvasd el az összetevőket és a tápértéktáblázatot, keresd a termékjellemzőket! Ha diétára szorulsz, és bizonytalan vagy, kérj segítséget dietetikus szakembertől, aki egész pontosan meg tudja határozni, hogy a te egyéni esetedben ajánlható-e keksz, és pontosan melyik fajta.