fbpx

Tárczy Virág

Nem minden cukor, ami édes:
a Detki kekszei és az édesítőszerek

Tudtad, hogy az édesiparban évtizedekig csak cukrot vagy mézet használtak az édesítésre? Napjainkban azonban a megnövekedett igényeket figyelembe véve az édesítőszerek irányába is nyitottak a gyártók, akik jobbnál jobb, korszerűbb és finom termékeket is képesek már így előállítani. Ha kíváncsi vagy, hogy a Detki milyen édesítőt használ, és miért, akkor mindenképp olvasd végig a cikket!

A Detki is használ édesítőt?

Igen, használ, méghozzá az egyik igen kedvelt termékcsaládjához, a Hozzáadott Cukor Nélküli kekszeihez, amelyek javarészt maltitot, izomaltot és ritkább esetben szorbitot tartalmaznak cukor helyett. A Detki az édesítőszerek használatával kapcsolatban is szigorú élelmiszeripari szabályozást követ, a gyártás során csak és kizárólag engedélyezett és nyomon követhető alapanyagok kerülnek a kekszekbe.

Miért főleg maltit kerül a kekszekbe?

Jogos a kérdés, amelyet nagyon sokan tesztek fel nekünk. Az Európai Parlament és a Tanács 1333/2008/EK rendelete (az élelmiszer-adalékanyagokról) szabályozza, hogy milyen édesítőszereket használhat a „kekszipar” és miket nem. A szigorú szabályozáson felül technológiai eljárásokat és sajátosságokat is figyelembe kell venni, amikor a lehető legoptimálisabb édesítőszert keressük.

A közkedvelt eritrit nem viselkedik jól magas hőmérsékleten (csökken az édesítőereje), a xilittel készült kekszek ízében változás következik be. Egyéb édesítőket technológiai okokból nem használhatunk, így marad a maltit, noha folyamatosan kísérletezünk, hogy legyen alternatíva is a későbbiekben.

Mi jellemző a kekszekhez használt édesítőkre?

Maltit: kevésbé édes, mint a cukor, de a vércukorra gyakorolt hatása jóval kedvezőbb, szénhidrátanyagcsere-zavar esetén jól beilleszthető édesítőszer, az élelmiszeripar sűrűn használja.

Izomalt: feleolyan édes, mint a cukor, a szervezetben nagyjából 50%-ban tud csak hasznosulni, a vércukorra gyakorolt hatása elenyésző.

Szorbit: szintén feleolyan édes, mint a cukor, nagyon lassan szívódik fel emésztés során.

Te kóstoltad már a Detki HCN kekszeit?
Próbáld ki a fehér lisztből, illetve teljes
kiőrlésű liszttel készült termékeinket!